SOS. ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΦΩΤΙΕΣ!

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νήσου Ρόδου εκφράζει τη λύπη του για το θάνατο δεκάδων ανθρώπων και τη συμπαράσταση του σε όλους εκείνους που μέσα σε λίγες ώρες έχασαν συγγενείς και τους κόπους μιας ζωής. Υπογραμμίζει την οργή του για την ασύλληπτη καταστροφή του παραγωγικού πλούτου της χώρας και την πλήρη ανυπαρξία σχεδίου αντιμετώπισης καταστροφών μεγάλης κλίμακας, επαρκούς, εκπαιδευμένου προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής, πλήρους διάλυσης της διοίκησης κεντρικής και τοπικής.

Με τον πιο τραγικό και οδυνηρό τρόπο αποδεικνύεται ότι οι αγώνες των οικολογικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων για την προστασία των δασών είχαν σωστά επικεντρωθεί στα ζητήματα της ενίσχυσης του σχετικού θεσμικού πλαισίου (τροποποίηση άρθρων του Συντάγματος και  της δασικής νομοθεσίας), καθώς και της στελέχωσης και του εξοπλισμού των υπηρεσιών δασοπυρόσβεσης. Οι αιτίες για τις καταστροφές των τελευταίων ετών (Πεντέλη, Κασσάνδρα, και μέχρι σήμερα) πρέπει να αναζητηθούν στη δασική και χωροταξική πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία 25 χρόνια:

 
 

  Παρά τις αρχικές διακηρύξεις ελάχιστα έχει προχωρήσει η κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου, ενώ τίποτε δεν έχει γίνει για τη σύνταξη Δασικού Κτηματολογίου

 

 ● Αποψίλωση των Δασικών Υπηρεσιών και εμμονή στην «ενίσχυσή» τους με εποχικούς.

 

  Αφαίρεση της ευθύνης δασοπυρόσβεσης από τις Δασικές Υπηρεσίες και μεταφορά της στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

 

  Ψήφιση δασικών νόμων που κάνουν αντιεπιστημονικές διακρίσεις μεταξύ δάσους και δασικής έκτασης. Αυθαίρετη μεταβολή προς το χειρότερο ακόμα και των συζητήσιμων κριτηρίων με τα οποία γίνονται οι χαρακτηρισμοί αυτοί. Με αντίστοιχους νόμους, το 1979 αποχαρακτηρίστηκαν 25 εκατομ. και το 1987 45 εκατομ. στρέμματα δάσους.

 
 
 

  Η δυνατότητα που παρέχεται μέσω νόμων στον Υπουργό ή το Γραμματέα Περιφέρειας να εξαιρεί της αναδάσωσης τμήμα καμένου δάσους είναι η βάση για μελλοντικούς εμπρησμούς.

 

  Η δια νόμου αναγνώριση ιδιοκτησίας σε καταπατητές δημόσιας γης (μαζί και δάσους) έναντι καταβολής προστίμου, διαιωνίζει την καταπάτηση δασών.

  Η διαιώνιση του προβλήματος της αυθαίρετης δόμησης αποτελεί κίνητρο για καταπατήσεις και εμπρησμούς δασών. Η αντιμετώπισή του για άλλη μια φορά εξαιρέθηκε από το Χωροταξικό Σχέδιο της χώρας, που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

 
 


Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ν. Ρόδου θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την ουσιαστική προστασία των δασών, με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και την παρεμπόδιση της καταπάτησής τους. Θα συμμετέχει επίσης σε όλες τις προσπάθειες αναδάσωσης όπως έπραξε μέχρι σήμερα. Καλούμε όσους πιστεύουν στην ανάγκη συνεχούς αγώνα, όσους δεν θέλουν καμία γωνιά της χώρας να ξαναζήσει το φετινό εφιάλτη να πλησιάσουν το Σύλλογο

 

 

ΜΙΚΡΑ ΟΙΚΟ-ΝΕΑ

 

Εξαφάνιση του τόνου από τη Μεσόγειο
Για αδιαφορία προς το περιβάλλον κατηγόρησε η WWF Ελλάς την κυβέρνηση με αφορμή την άδεια δημιουργίας δεύτερου ιχθυοτροφείου παχυντηρίου ερυθρού τόνου στον κόλπο της Μεσσαράς στην Κρήτη.  Ο ερυθρός (γαλαζόπτερος) τόνος βρίσκεται στα όρια της εξαφάνισης από τη Μεσόγειο και είναι πλέον ένα από τα ακριβότερα ψάρια στον κόσμο (200 δολλάρια το κιλό στη χονδρική). Η WWF και η Greenpeace επέκριναν την Ελλάδα επειδή απείχε από τη συνάντηση που πραγματοποίησε το Νοέμβριο η Επιτροπή για τη Διατήρηση των Θυννοειδών Ατλαντικού, στην οποία καθορίστηκαν τα όρια αλιείας τόνου για το 2009.


Πάρκο ενεργειακής αγωγής (ΠΕΝΑ)

Το πρώτο πάρκο που είναι αφιερωμένο στις φιλικές προς το περιβάλλον ενεργειακές τεχνολογίες κατασκευάστηκε από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) στο αιολικό πάρκο του στην Κερατέα. «Οι δραστηριότητες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που θα πραγματοποιούνται στο ΠΕΝΑ σε συνδυασμό με τα καινοτόμα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν θα δώσουν την ευκαιρία στο ευρύ κοινό – και ιδιαίτερα στη νέα γενιά - να κατανοήσει τους μηχανισμούς της παραγωγής και χρήσης της ενέργειας από ΑΠΕ» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΑΠΕ. Περιλαμβάνονται οκτώ μονάδες επίδειξης: Μονάδα βιομάζας. Γεωθερμική αντλία θερμότητας. Αντλητική μονάδα με φωτοβολταϊκό σύστημα. Υβριδική μονάδα αφαλάτωσης θαλασσινού νερού. Μονάδα παραγωγής, εμφιάλωσης και αποθήκευσης υδρογόνου με χρήση αιολικής ενέργειας. Μονάδα ηλιακού κλιματισμού. Μικρό υδροηλεκτρικό. Φωτοβολταϊκό σύστημα παρακολούθησης του ήλιου.


Hλιακοί συσσωρευτές

Το μεγαλύτερο πάρκο ηλιακών συσσωρευτών της Γαλλίας άρχισε να λειτουργεί το Δεκέμβριο. Περιλαμβάνει 95000 πάνελ και βρίσκεται κοντά στην πόλη Ναρμπόν της νότιας Γαλλίας. Να σημειωθεί ότι η Γαλλία παράγει το 70% της ηλεκτρικής της ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς και παρ’ όλα αυτά επενδύει πλέον και στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Στην Ελλάδα πότε θα ξεκινήσουμε;


Επιστρέφουν τα κοράλλια

Οι επιστήμονες καταγράφουν στην Ινδονησία τη γρήγορη ανάκαμψη των κοραλλιογενών υφάλων που καταστράφηκαν από το τσουνάμι το 2004. Διαψεύδονται έτσι οι αρχικές προβλέψεις που έδιναν περιθώριο 10 ετών. Οι ειδικοί τη χαρακτηρίζουν «σημαντική υπόθεση προσαρμοστικότητας και ανάκαμψης ενός οικοσυστήματος».  Ο λόγος της γρήγορης ανάκαμψης είναι ότι οι ντόπιοι ψαράδες εγκατέλειψαν τις καταστροφικές μεθόδους ψαρέματος και παράλληλα μεταφυτεύουν κοράλλια όπου έχουν διαπιστώσει καταστροφή.


Ηλεκτρικό ρεύμα από τη Σαχάρα
«Ηλιακά κάτοπτρα σε ένα μικρό κομμάτι της Σαχάρας αρκούν για να τροφοδοτήσουν με ηλεκτρισμό ολόκληρη την ενεργοβόρα Ευρώπη». Αυτό ανακοίνωσε στις 11 Μαρτίου στη σύνοδο της Κοπεγχάγης για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών ο δρ Άντονι Πατ του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Συστημάτων στην Αφρική. Ο Πατ παρουσίασε τεχνικές λεπτομέρειες και εκτιμήσεις κόστους και τόνισε ότι αυτό που απαιτείται για την υλοποίηση ριζικής στροφής στην παραγωγή ενέργειας είναι συντονισμένη δράση και πολιτική βούληση.

 

  
Προσφορές!
Θέλω να λαμβάνω τις προσφορές στο email μου!
Please wait
 
Μιχαήλ Πετρίδη / Καμείρου 79
Τ.Κ.: 85100, Ρόδος
Τηλ.
: 22410 60730
Fax:
22410 60731
E-mail:
[email protected]

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 13 επισκέπτες και κανένα μέλος