Το σπανάκι αποτελεί ένα από τα πιο θρεπτικά λαχανικά, είναι πλούσιο σε σίδηρο και απαραίτητα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στις διατροφικές μας συνήθειες! Σε αυτή την εκδοχή του μάλιστα θα είναι σίγουρα στις αγαπημενες μας συνήθειες!
Χρειαζόμαστε:
Υλικά
• 4φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
• 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 1 κουταλάκι αλάτι
• Λίγο χλιαρό νερό
• 2 κουτ. Της σούπας ξύδι
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
- 1½ κιλό σπανάκι (και λίγο περισσότερο)
- 2 ψιλοκομ. ξερά κρεμμύδια
- 2 ψιλοκομ. φρέσκα κρεμμύδια
- Λίγο ψιλοκομ. άνηθος και μαϊντανός
- Αλάτι, πιπέρι
- ½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 3 κουτ. σούπας ρύζι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πρώτα πλένουμε, στραγγίζουμε και κόβουμε το σπανάκι σε χοντρά κομμάτια. Έπειτα, το βάζουμε σε μπολ, αλατίζουμε, το αφήνουμε για 20 λεπτά -ώστε να αποβάλλει όλα τα υγρά του- ζουλώντας το και το καθαρίζουμε με απορροφητικό χαρτί. Παράλληλα, σε μεγάλη κατσαρόλα, σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, λίγο άνηθο και μαϊντανό και στη συνέχεια προσθέτουμε το σπανάκι και το ρύζι. Αφήνουμε τη γέμιση να μαγειρευτεί για 15 λεπτά έως ότου φύγουν τα υγρά. Για ζύμη, αναμειγνύουμε σε λεκανίτσα και «δουλεύουμε» με τα χέρια, το αλεύρι, το λάδι, το αλάτι, λίγο χλιαρό νερό αλλά και το ξύδι για να γίνει το φύλλο πιο τραγανό. Ζυμώνουμε και όταν η ζύμη γίνει σφιχτή την αφήνουμε να ξεκουραστεί, σκεπασμένη, για μισή ώρα.
Ανοίγουμε με πλάστη τη ζύμη σε λεπτά φύλλα, τα κόβουμε σε μακρόστενες λωρίδες και στην άκρη τους βάζουμε λίγη από τη γέμιση. Μετά, τυλίγουμε τη λωρίδα σε ρολό ώστε να γίνει ένα μακρύ κορδόνι, το οποίο γυρνάμε σε σχήμα σαλιγκαριού. Όταν είναι έτοιμες όλες οι σπανακόπιτες τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι (μπορούμε και στο φούρνο) και από τις δύο πλευρές. Τέλος, όταν πάρουν χρώμα, τις αποσύρουμε και τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Καλή όρεξη!