Με λίγο ρύζι και μερικά λαχανικά οι Ιταλοί κάνουν θαύματα! Το risotto είναι ένα από αυτά: Θρεπτικό, οικονομικό, με πολλές παραλλαγές, μπορεί να γίνει επικίνδυνα νόστιμο και να μην το χορταίνεις με τίποτα! Το βασικό προτέρημα του, ωστόσο, είναι πως μπορείς να το φτιάξεις πολύ εύκολα..
ΥΛΙΚΑ
• 1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
• 300 γραμμάρια ρύζι arborio
• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
• 1/2 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
• 250 γρ. φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε φέτες
• 800 ml ζωμός κότας
• 1 φλιτζ. φρέσκο τυρί κρέμα
• 1/2 φλιτζ. παρμεζάνα
• 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
• αλάτι
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ζεσταίνεις το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι με χοντρή βάση. Σοτάρεις το κρεμμύδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 2΄
και προσθέτεις το ρύζι ανακατεύοντάς το γρήγορα, να λαδώσει καλά και να γίνει διάφανο. Προσθέτεις το σκόρδο και τα μανιτάρια.
Συνεχίζεις το σοτάρισμα για 2΄ ακόμη και σβήνεις με το κρασί. Αφήνεις μέχρι να απορροφηθεί όλο και στη συνέχεια αρχίζεις να προσθέτεις ζεστό ζωμό (ή νερό) λίγο λίγο κάθε φορά,
έτσι ώστε να απορροφώνται τα υγρά κάθε φορά πριν προσθέσεις τα επόμενα. Προσθέτεις το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνεις και συνεχίζεις να ανακατεύεις τακτικά το ριζότο για 15΄.
Τέλος, σβήνεις τη φωτιά και προσθέτεις το τυρί κρέμα και την παρμεζάνα. Ανακατεύεις πολύ καλά και σερβίρεις αμέσως σε ρηχά πιάτα (ώστε να σταματήσει αμέσως ο βρασμός).
Αν δεν σου αρέσει αυτή η συνταγή πάρε τη βάση που σου έδωσα πιο πάνω, βάλε τα υλικά που θέλεις και με λίγη φαντασία θα κάνεις θαύματα!!
Καλή όρεξη!